Mindful Ouderschap

Inhoud van de training

 

Ouderschap is een van de meest intense en dankbare, en tegelijkertijd uitdagende en stressvolle ‘jobs’ die we ooit zullen hebben. Te vaak raken we verstrikt in de dagelijkse hectiek en zijn we het kwijtgeraakt om eenvoudig in het nu aanwezig te zijn met onze kinderen.

In de training Mindful Ouderschap leer je alle basismeditaties, zoals die ook in een “gewone” mindfulness training zoals MBSR of MBCT worden geoefend. Maar we onderzoeken daarnaast wat er gebeurd wanneer je de mindfulness kwaliteiten toepast op het ouderschap, bijvoorbeeld je kind observeren met een “beginnersmind”, alsof je dit wezen voor het eerst ziet, een 3-minuten adempauze doen op een stressvol moment in het ouderschap, of mindful spreken en luisteren toepast in de relatie met je kind, of mede-ouder. We doen mindfulness oefeningen die specifiek ontwikkeld zijn voor ouders, rond thema’s als ouderlijke stress en ouderlijke reactiviteit, grenzen stellen, je verplaatsen in je kind, schuld en schaamte. Daarnaast wordt ook het thema “parenting ourselves” behandeld. We zijn niet alleen ouder over onze “externe” kinderen, we zijn ook ouder over ons “innerlijke kind”, en in de relatie met onze “externe” kinderen wordt dat innerlijke kind ook getriggerd, en kunnen we onderzoeken wat die nodig heeft, zoals compassie of gezien of gerustgesteld worden.

Onderzoek

Aan de Universiteit van Amsterdam heeft prof. Susan Bögels en haar onderzoeksteam uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van Mindful Parenting. Dit onderzoek heeft aangetoond dat de training:

  • ouderlijke stress vermindert
  • de kwaliteit van de opvoeding en de ouder-kind relatie verbetert
  • de relatie tussen partners en co-ouders verbetert
  • het gezinsfunctioneren verbetert
  • als er sprake is van klachten bij kind en/of ouders, zoals angst, depressie, of gedragsproblemen, dan verbeteren die ook
Programma

De training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2,5 uur, en een oefendag. De training is face-to-face, waarbij mensen met klachten online kunnen aansluiten. Mocht door de Covid-19 richtlijnen op het moment van start of tijdens de loop van de training het niet mogelijk zijn om face-to-face te werken, dan schakelen we over naar online trainen. Zoals bij iedere mindfulness­training is het van belang om ook thuis dagelijks te oefenen. Gedurende de training geldt als richtlijn een tijdsinvestering van drie kwartier oefenen per dag, dat zijn meditaties, maar ook oefeningen die betrekking hebben op de kinderen en op je rol als ouder.

Voor wie

De training Mindful Ouderschap is bedoeld voor alle ouders die bewust willen opvoeden, de kwaliteit van hun opvoeding willen verbeteren, of meer willen genieten van het ouderschap. De training is daarnaast speciaal geschikt voor ouders die last hebben van ouderlijke stress, of bepaalde uitdagingen in de opvoeding meemaken of hebben meegemaakt, zoals scheiding, verlies, of een mentale of fysieke conditie bij ouder of kind.

De training is voor ouders die nog niet eerder een mindfulness­training gedaan hebben, maar ook geschikt voor ouders die al een keer een mindfulness­training gedaan hebben en op zoek zijn naar opfrissing en verdieping van de beoefening van mindfulness in het ouderschap en gezinsleven.

Locatie

Een mindfulness ruimte bij het Vondelpark, Amsterdam

Kosten

€550. Partners (mede-ouders) kunnen voor een reductie van 50% deelnemen.

Binnenkort

Agenda 2025

Mindful ouderschap 2025

Data: 22, 29 jan, 5, 12, 26 feb, 5, 12, 19 mar 2025
Duur: 8 ochtenden van 9.30-12.00
Locatie: Amsterdam